Lekváros piskótatekercs főzött csokiöntettel

Lekváros piskótatekercs főzött csokiöntettel

Lekváros piskótatekercs főzött csokiöntettel

Lekváros piskótatekercs főzött csokiöntettel
Általános iskolai éveim szép menzai emlékei közé tartozik a csokiöntetes piskótatekercs. Nem is nagyon ismerek olyan embert, aki valaha kóstolta, és ne imádná azóta is. Kellemes nosztalgiázást!
Nyomtatás
Sütési idő
12 min
Teljes elkészítési idő
30 min
Sütési idő
12 min
Teljes elkészítési idő
30 min
Piskótához
  1. 6 db tojás
  2. csipet só
  3. 12 dkg porcukor
  4. 12 dkg liszt
Csokiöntethez
  1. 0,5 l tej
  2. 2 tojássárgája
  3. 5 dkg cukor
  4. 3 ek. liszt
  5. 1 cs vaníliás cukor
  6. 2 ek. kakaópor
Elkészítési javaslat
  1. A tojásokat szétválasztom. A fehérjét a sóval enyhén felverem, majd kanalanként hozzáadva a cukrot nem túl kemény habbá verem. Lazán beleforgatom a tojások sárgáját is, és beleszitálom a lisztet. A masszát egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítom hablapát segítségével.
  2. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütöm (vagy légkeverésnél 160 fokon, 15 percig).
  3. Ha kissé meghűlt, egy másik sütőpapírt terítek rá, és egy mozdulattal megfordítom. A meleg sütőpapírt óvatosan lehúzom az aljáról (ez az oldal lesz majd a piskótánk belseje).
  4. Megkenem házi baracklekvárral, (a hozzánk közelebb eső felére többet, és túlsó részére kevesebbet tegyünk, mert a feltekerésnél majd tolni fogja maga előtt a lekvárt) és a még langyos piskótát az alatta lévő sütőpapír segítségével óvatosan feltekerem. Sütőpapírral együtt konyharuhába tekerem, és így 1-2 órára a hűtőbe teszem, hogy a lekvár megszilárduljon, jól összefogja a piskótát, ettől szépen szeletelhető válik majd.
Csokiöntet
  1. A tojássárgákat egy kis lábosban elkeverem 1 dl tejjel, hozzáadom a cukrot, lisztet, és a kakaóport.
  2. A maradék tejet felforralom a vaníliás cukorral, és az előző keverékre öntöm. Folyamatos kevergetés mellett, kis lángon besűrítem. Miután teljesen kihűlt, a szeletelt piskótára csorgatom.
Megjegyzések
  1. Természetesen ez csupán csak egy lehetséges (nekünk bevált) variáció a temérdek recept közül. Ha tetszik, próbáld ki, és döntsd el Te magad!
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/