Lekváros piskótatekercs főzött csokiöntettel
Lekváros piskótatekercs főzött csokiöntettel
Fincsi.hu
2018-09-10 09:48:39
Általános iskolai éveim szép menzai emlékei közé tartozik a csokiöntetes piskótatekercs. Nem is nagyon ismerek olyan embert, aki valaha kóstolta, és ne imádná azóta is. Kellemes nosztalgiázást!
Nyomtatás
Sütési idő
12 min
Teljes elkészítési idő
30 min
Piskótához
- 6 db tojás
- csipet só
- 12 dkg porcukor
- 12 dkg liszt
Csokiöntethez
- 0,5 l tej
- 2 tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 3 ek. liszt
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 ek. kakaópor
Elkészítési javaslat
- A tojásokat szétválasztom. A fehérjét a sóval enyhén felverem, majd kanalanként hozzáadva a cukrot nem túl kemény habbá verem. Lazán beleforgatom a tojások sárgáját is, és beleszitálom a lisztet. A masszát egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítom hablapát segítségével.
- 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütöm (vagy légkeverésnél 160 fokon, 15 percig).
- Ha kissé meghűlt, egy másik sütőpapírt terítek rá, és egy mozdulattal megfordítom. A meleg sütőpapírt óvatosan lehúzom az aljáról (ez az oldal lesz majd a piskótánk belseje).
- Megkenem házi baracklekvárral, (a hozzánk közelebb eső felére többet, és túlsó részére kevesebbet tegyünk, mert a feltekerésnél majd tolni fogja maga előtt a lekvárt) és a még langyos piskótát az alatta lévő sütőpapír segítségével óvatosan feltekerem. Sütőpapírral együtt konyharuhába tekerem, és így 1-2 órára a hűtőbe teszem, hogy a lekvár megszilárduljon, jól összefogja a piskótát, ettől szépen szeletelhető válik majd.
Csokiöntet
- A tojássárgákat egy kis lábosban elkeverem 1 dl tejjel, hozzáadom a cukrot, lisztet, és a kakaóport.
- A maradék tejet felforralom a vaníliás cukorral, és az előző keverékre öntöm. Folyamatos kevergetés mellett, kis lángon besűrítem. Miután teljesen kihűlt, a szeletelt piskótára csorgatom.
Megjegyzések
- Természetesen ez csupán csak egy lehetséges (nekünk bevált) variáció a temérdek recept közül. Ha tetszik, próbáld ki, és döntsd el Te magad!
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/