Sajtos rugelach

Sajtos rugelach

Sajtos rugelach
Serves 24
A zsidó eredetű édesség alaptésztája remekül variálható, és édes és sós verzióban egyaránt elkészíthető. Belül pihe-puha, kívül kissé ropogós tészta, ami frissen a legcsábítóbb. Ez most egy sós változat.
Nyomtatás
Teljes elkészítési idő
35 min
Teljes elkészítési idő
35 min
Hozzávalók
  1. 15 dkg liszt
  2. 15 dkg reszelt sajt (gouda, trappista...)
  3. 12 dkg puha vaj
  4. 15 dkg natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
  5. 1 mk. só
  6. 1 tojás felverve a tetejére kenéshez
Elkészítési javaslat
  1. A vajat, a krémsajtot, és a sóval elkevert lisztet egy tálba mérem és összegyúrom. Cipót formálva folpackba csomagolom és legalább 1 órára hűtőbe teszem (de akár egy egész éjszakára is bent hagyhatod).
  2. A sütőt 180 fokra előmelegítem és egy nagy tepsit kibélelek sütőpapírral. Lereszelem a sajtot és enyhén felverem a tojást.
  3. A hűtőből kivéve szobahőmérsékleten kicsit átgyúrom a tésztát majd kettévágom és alaposan belisztezett felületen kinyújtom az egyiket 25 cm átmérőjű, lehetőleg minél szabályosabb kör alakúra ( így lehet szép cikkekre vágni és így lesznek egyformák a tekercsek.)
  4. A kinyújtott tésztát egyenletesen megszórom a reszelt sajt felével, kicsit rányomkodom a tésztára, majd a kört 12 egyforma cikkre vágom.
  5. A szélesebb végétől indulva feltekerem a kifliket és ugyanígy járok el a tészta és a reszelt sajt másik felével is.
  6. A sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket, majd tetejüket megkenem a felvert tojással, és megszórom szezámmaggal (ez elhagyható, de én nagyon szeretem).
  7. 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen 25 percig sütöm. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)
Megjegyzések
  1. Frissen a legcsábítóbb, így érdemes közvetlenül fogyasztás (vendégség esetén például) előtt kisütni.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/