Tejes mini zsemle
2019.02.18 | 6:41
Beküldve:Kelt tészta, Összes
Tejes zsemle
Fincsi.hu
2019-02-14 14:31:23
Egy illatos, a sütőből frissen kikerült finom zsemlénél nincs is jobb választás reggelire, uzsonnára, szendvicsnek és még sorolhatnánk.
A bolti lukacsos, levegős zsemlék helyett süss valami igazán finomat! Próbáld ki ezt a tejes változatot, aminek a héja ugyan nem ropogós, sokkal inkább pihe-puha, lágy, éppúgy, mint a belseje, elképesztően foszlós. Leginkább egy remek ízes bukta tésztájára hasonlít.
Nyomtatás
Sütési idő
25 min
Teljes elkészítési idő
40 min
Hozzávalók
- 8 db zsemléhez elegendő mennyiség
- 30 dkg sima liszt
- 1 kávéskanál só
- 2,5 dkg olvasztott vaj
- 2 dl zsíros tej
- 2 dkg friss élesztő
- 1 evőkanál cukor
- Tetejére
- kevés tej
- kb. 1 evőkanál szezámmag
Elkészítési javaslat
- A tejet meglangyosítom, egy keveset félreteszek a zsemlék lekenéséhez, a maradékba belemorzsolom az élesztőt és hozzáadom a cukrot, majd 10 percre félreteszem.
- Egy keverőtálban elvegyítem a lisztet a sóval, hozzáadom az olvasztott vajat, a felfutott élesztős tejet. Először csak enyhén összemorzsolom a hozzávalókat, majd pár perc alatt sima tésztává gyúrom.
- Gombócot formálok belőle, lefedem konyharuhával, és langyos helyen 1 órán át kelesztem.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen kicsit átgyúrom, majd 8 egyenlő részre osztom, gombócokat formázok belőlük, és egymástól egyenletes távolságra rakosgatom őket egy sütőpapírral bélelt sütőlapon.
- 15 percig a sütőlapon is kelni hagyom.
- A megkelt zsemlék tetejét lekenem a félretett tejjel, és megszórom szezámmaggal, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütöm.
Megjegyzések
- A sütési idő nagyban függ a sütőtől, így a sütési idő lehet kevesebb vagy éppen több is, érdemes ránézegetni időközben.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/