Tejes mini zsemle

Tejes zsemle
Egy illatos, a sütőből frissen kikerült finom zsemlénél nincs is jobb választás reggelire, uzsonnára, szendvicsnek és még sorolhatnánk. A bolti lukacsos, levegős zsemlék helyett süss valami igazán finomat! Próbáld ki ezt a tejes változatot, aminek a héja ugyan nem ropogós, sokkal inkább pihe-puha, lágy, éppúgy, mint a belseje, elképesztően foszlós. Leginkább egy remek ízes bukta tésztájára hasonlít.
Nyomtatás
Sütési idő
25 min
Teljes elkészítési idő
40 min
Sütési idő
25 min
Teljes elkészítési idő
40 min
Hozzávalók
  1. 8 db zsemléhez elegendő mennyiség
  2. 30 dkg sima liszt
  3. 1 kávéskanál só
  4. 2,5 dkg olvasztott vaj
  5. 2 dl zsíros tej
  6. 2 dkg friss élesztő
  7. 1 evőkanál cukor
  8. Tetejére
  9. kevés tej
  10. kb. 1 evőkanál szezámmag
Elkészítési javaslat
  1. A tejet meglangyosítom, egy keveset félreteszek a zsemlék lekenéséhez, a maradékba belemorzsolom az élesztőt és hozzáadom a cukrot, majd 10 percre félreteszem.
  2. Egy keverőtálban elvegyítem a lisztet a sóval, hozzáadom az olvasztott vajat, a felfutott élesztős tejet. Először csak enyhén összemorzsolom a hozzávalókat, majd pár perc alatt sima tésztává gyúrom.
  3. Gombócot formálok belőle, lefedem konyharuhával, és langyos helyen 1 órán át kelesztem.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületen kicsit átgyúrom, majd 8 egyenlő részre osztom, gombócokat formázok belőlük, és egymástól egyenletes távolságra rakosgatom őket egy sütőpapírral bélelt sütőlapon.
  5. 15 percig a sütőlapon is kelni hagyom.
  6. A megkelt zsemlék tetejét lekenem a félretett tejjel, és megszórom szezámmaggal, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütöm.
Megjegyzések
  1. A sütési idő nagyban függ a sütőtől, így a sütési idő lehet kevesebb vagy éppen több is, érdemes ránézegetni időközben.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/