Túrós – meggyes kígyórétes

Túrós-meggyes kígyórétes

Túrós - meggyes kígyórétes
Nyomtatás
Hozzávalók
  1. 2 rúdhoz
  2. 2 dkg friss élesztő
  3. 2 evőkanál kristálycukor
  4. 2 dl langyos tej
  5. 50 dkg finomliszt átszitálva
  6. csipet só
  7. 20 dkg puha vaj
  8. 1 egész tojás
  9. 1 tojás sárgája
  10. + a tészta tetejére 1 tojásfehérje lazán felverve
  11. Töltelékhez
  12. 50 dkg tehéntúró
  13. 10 dkg kristálycukor
  14. 1 cs. vaníliás cukor
  15. 5 dkg búzadara
  16. 1 tojás
  17. 1 citrom reszelt héja (bio citrom)
  18. kb. 20 dkg magozott meggy (befőtt vagy mirelit is jó)
  19. 2 evőkanál cukor
Elkészítési javaslat
  1. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, hozzáadjuk a 2 ek. cukrot, és lecsöpögtetjük. A töltelék többi hozzávalóját keverjük össze egy keverőtálban, a végén forgassuk bele a meggyet is.
  2. A tésztához a langyos tejben keverjük el a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel (kb. 10 perc).
  3. A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a sót, morzsoljuk el benne a vajat, adjuk hozzá a tojást + az 1 sárgáját, és a felfuttatott élesztős tejjel együtt dagasszuk lágy, de ne ragacsos tésztává. (Apránként hozzáadott liszttel vagy éppen vajjal korrigálhatjuk az állagát, ha nem lenne megfelelő).
  4. A tésztát két részre osztjuk, gombócot formázunk,(keleszteni nem kell, egyből felhasználjuk).
  5. Enyhén lisztezett deszkán kb. 4-5 mm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk az egyik gombócot. A hosszanti középső részre kanalazzuk a töltelék felét. A két szélső tésztarészt késsel felcsíkozzuk, és oldalanként váltakozva ráhajtogatjuk a töltelékre.
  6. A másik adag tésztával is megcsináljuk ezt a folyamatot, így 2 rúd kígyórétest kapunk. Óvatosan a sütőpapíros tepsire helyezzük mindkét rudat, de hagyjunk egy kis részt köztük. Konyharuhával letakarva kb. 10 percig hagyjuk a tepsiben pihenni. (Ha nem férne a 2 rúd egy tepsibe, nyugodtan süsd őket egyenként).
  7. A tojásfehérjét lazán verjük fel villával, majd kenjük le vele a rétesek tetejét.
  8. 170 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (A sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet).
  9. Hagyjuk legalább langyosra hűlni és porcukorral meghintve, szeletelve tálaljuk.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/