Puncstorta
Puncstorta
Fincsi.hu
2019-12-29 12:09:22
Nyomtatás
Sütési idő
25 min
Teljes elkészítési idő
40 min
Piskótához
- 4 db tojás
- 4 ek. hideg víz
- 200 g cukor
- 200 g finomliszt
Töltelékhez
- 1 db tojás
- kb.15 dkg porcukor
- 1 dl gyenge feketekávé
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 10 dkg vaj
- 5 dkg darált dió
- 5 dkg rumba áztatott mazsola
- 5 dkg étcsokoládé darabolva
- + kb. 1 tk. rumaroma vagy rum ízlés szerint
Mázhoz
- 20 dkg porcukor
- 3 - 4 evőkanál málnaszörp (vagy meggylé)
- fél citrom leve
Elkészítési javaslat
- A tojások fehérjét a hideg vízzel kemény habbá verjük, a cukrot kanalanként hozzáadjuk, és keményre verjük.
- Hozzákeverjük a tojások sárgáját majd a lisztet a habra szitáljuk, és óvatosan beleforgatjuk.
- A masszát egy sütőpapírral körbebélelt kapcsos tortaformába (22 cm-es) simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük (a torta közepéből tűpróba!).
- A kihűlt piskóta tetejéből levágunk egy kb. 1 centis lapot, majd a közepét kivájjuk úgy, hogy oldalt maradjon pereme a piskótának.
- A töltelékhez a tojást a cukorral habosra keverjük, beleöntjük a kávét és a kakaóport, majd kis lángon folyamatosan kevergetve melegítjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjük el benne a vajat, a diót, a rumaromát, a mazsolát valamit a darabolt csokoládét végül a piskóta összeszaggatott belsejét is.
- A piskóta belsejét megkenjük baracklekvárral és belekanalazzuk a kakaós tölteléket, majd ráhelyezzük a levágott lapot.
- A mázhoz az átszitált porcukrot keverjük el a citrom levével és annyi málnaszörppel, hogy folyékony masszát kapjunk, majd egyenletesen kenjük a torta tetejére. Tegyük hűtőbe, és ha a máz megkötött, hideg vízbe mártogatott késsel szeleteljük.
Megjegyzések
- Érdemes egy éjszakát hűvös helyen pihentetni, hogy összeérjenek az ízek, és a piskóta is kellően megpuhul ezalatt.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/