Puncstorta

Puncstorta
Nyomtatás
Sütési idő
25 min
Teljes elkészítési idő
40 min
Sütési idő
25 min
Teljes elkészítési idő
40 min
Piskótához
  1. 4 db tojás
  2. 4 ek. hideg víz
  3. 200 g cukor
  4. 200 g finomliszt
Töltelékhez
  1. 1 db tojás
  2. kb.15 dkg porcukor
  3. 1 dl gyenge feketekávé
  4. 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  5. 10 dkg vaj
  6. 5 dkg darált dió
  7. 5 dkg rumba áztatott mazsola
  8. 5 dkg étcsokoládé darabolva
  9. + kb. 1 tk. rumaroma vagy rum ízlés szerint
Mázhoz
  1. 20 dkg porcukor
  2. 3 - 4 evőkanál málnaszörp (vagy meggylé)
  3. fél citrom leve
Elkészítési javaslat
  1. A tojások fehérjét a hideg vízzel kemény habbá verjük, a cukrot kanalanként hozzáadjuk, és keményre verjük.
  2. Hozzákeverjük a tojások sárgáját majd a lisztet a habra szitáljuk, és óvatosan beleforgatjuk.
  3. A masszát egy sütőpapírral körbebélelt kapcsos tortaformába (22 cm-es) simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük (a torta közepéből tűpróba!).
  4. A kihűlt piskóta tetejéből levágunk egy kb. 1 centis lapot, majd a közepét kivájjuk úgy, hogy oldalt maradjon pereme a piskótának.
  5. A töltelékhez a tojást a cukorral habosra keverjük, beleöntjük a kávét és a kakaóport, majd kis lángon folyamatosan kevergetve melegítjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjük el benne a vajat, a diót, a rumaromát, a mazsolát valamit a darabolt csokoládét végül a piskóta összeszaggatott belsejét is.
  6. A piskóta belsejét megkenjük baracklekvárral és belekanalazzuk a kakaós tölteléket, majd ráhelyezzük a levágott lapot.
  7. A mázhoz az átszitált porcukrot keverjük el a citrom levével és annyi málnaszörppel, hogy folyékony masszát kapjunk, majd egyenletesen kenjük a torta tetejére. Tegyük hűtőbe, és ha a máz megkötött, hideg vízbe mártogatott késsel szeleteljük.
Megjegyzések
  1. Érdemes egy éjszakát hűvös helyen pihentetni, hogy összeérjenek az ízek, és a piskóta is kellően megpuhul ezalatt.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/