Gesztenyés piskótatekercs
Gesztenyés piskótatekercs
Fincsi.hu
2017-02-14 20:31:52
Ennek a sütinek ugyan nincs szezonja, hiszen a krémhez szükséges gesztenyemassza egész évben beszerezhető, mégis inkább ősszel szoktam elkészíteni. Igazán könnyed, nagyon egyszerűen összeállítható finomság egy kellemes őszi délutánra.
Nyomtatás
Sütési idő
10 min
Piskótához
- - 3 tojás (szétválasztva)
- - 3 ek. víz
- - 6 ek. cukor
- - 6 ek. rizsliszt (vagy finomliszt)
- - csipetnyi só
- - 1,5 tk sütőpor
Gesztenyekrém
- - 25 dkg gyorsfagyasztott gesztenyemassza
- - 25 dkg mascarpone
- - 1 dl habtejszín
- - cukor/édesítő ízlés szerint
Elkészítési javaslat
- Először a krémet készítem el, hogy felhasználásig kellően megdermedjen. Ehhez kiolvasztom a gesztenyemasszát, majd villával összetöröm. Belekeverem a mascarponét, végül beleforgatom a felvert tejszínt, ami egy kicsit lazít a krémen, de épp csak annyira, hogy pont jó kenhető legyen. Én most édesített gesztenyemasszát használtam, és így egyáltalán nem igényelt további édesítést, de ki-ki ízlésének megfelelően ízesítheti. A krémet lefedve hűtőbe teszem dermedni.
- A piskótához a tojások sárgáját elkeverem a cukor felével és a vízzel. A tojásfehérjét a sóval felverem, és amikor már majdnem kész, a maradék cukorral (kanalanként adom hozzá) kemény habbá verem. Ha szép fényes, vágható állagú, óvatosan beleforgatom a kikevert sárgáját, végül szintén kanalanként hozzászitálom a sütőporral elkevert lisztet is. Összedolgozom, majd sütőpapírral bélelt gáztepsibe (35x35) csurgatom a tésztát, egyenletesen eloszlatom.
- 180 fokon 10-12 perc alatt megsütöm, kiveszem a sütőből, óvatosan lehúzom róla a sütőpapírt, majd visszahelyezem rá, és azzal együtt feltekerem. Így, feltekerve hagyom kihűlni.
- Ha a piskóta kihűlt kitekerem, és egyenletesen eloszlatom rajta a krém 2/3-át, majd a sütőpapír segítségével jó szorosan feltekerem úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. A maradék krémmel bevonom a felületét, egy kanál hátuljával megborzolom, majd tálalásig hűvös helyre teszem.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/